dilluns, 1 de març del 2010

Sobre la solubilitat de l'oxigen en líquids

La solubilitat de l'oxigen en aigua a 20ºC és només de 9 mg/L. Mentre que l'aire que respirem té aproximadament una concentració de 300 mg/L (20 % en volum). Per aquest motiu, els humans tenim un sistema respiratori pulmonar especialitzat en l'obtenció d'oxigen en aquestes concentracions. En canvi, els peixos tenen un sistema de respiració branquial més adaptat a concentracions baixes d'O2.
Amb tot, si en lloc d'aigua utilitzem un altre disolvent, podem aconseguir una major quantitat d'oxigen dissolt. El líquid que fa això possible és el perfluorocarboni. Aquesta substància pot portar de 45 a 55 mL d'oxígen dissolt per 100 mL de dissolvent, que equival a entre el 45 i el 55% d'aire ric en oxígen. Això el converteix en un líquid respirable. James Cameron (Alien, Terminator, Titanic, Avatar, entre altres) va aprofitar aquesta característica per mostrar com seria un equip de busseig a grans profunditats (>1000 m). En aquest primer video podeu observar la prova que fan amb un ratolí. Si no m'equivoco, no es tracta d'efectes especials. La prova doncs, és real.

En aquest altre, en canvi, Ed Harris es sotmet aparentment a la ventilació líquida. Desconec si la prova és real, tot i que m'inclino a pensar que és un efecte.

Actualment, s'està aplicant aquesta característica del perfluorocarboni en la ventilació líquida a neonats. És a dir, nadons prematurs amb dèficit respiratori. Recordeu que quan estem a la placenta de la mare, ja ens trobem nedant en líquid amniòtic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada