dijous, 11 d’octubre de 2012

Una caiguda gens tonta

Després d'un nou ajornament, està previst que, entre dijous i divendres, Fèlix Baumgartner pugi amb globus fins a l'estratosfera, concretament fins a 36 km d'altura, per llençar-se tot seguit sense cap altra ajuda que un vestit espacial isotèrmic i un paracaigudes per al tram final del descens. En aquest salt, espera superar la velocitat del so (340 m/s, en l'aire troposfèric) i el rècord d'altura de caiguda lliure que ostenta el militar nord-americà Joe Kittinger, que el 1960 es va llançar en paracaigudes des de 31 quilòmetres d'altitud.
ACTUALITZACIÓ: Baumgartner va saltar el passat diumenge, 14 d'octubre, a les 20:07. Aquí en tens tota la informació.
En aquest primer vídeo, teniu una recreació del que serà el salt (de fet, en Baumgartner ja va saltar des de 30 km el juliol passat arribant als 239 m/s):En aquest segon vídeo, més llarg (9'50", en espanyol) es detallen les característiques tècniques del salt i de l'atmosfera a aquella altura:

Amb la informació anterior (cerqueu-hi les dades que us calguin), resoleu les següents activitats:
1. Suposant una acceleració a 39.045 metres de 9'70 m/s2, calculeu el temps que en Baumgartner ha trigat a assolir els 1342,8 km/h.
2. Calcula la velocitat mitjana del saltador en tot el recorregut.
3. Quina ha estat l'acceleració de frenada del paracaigudes, si la suposem constant, des de que l'obre fins que arriba a terra amb una velocitat de 5 m/s.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada